Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Haiti

A 2010-es földrengés

 

A 2010-es haiti földrengés a Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés volt, melynek központja Port-au-Prince-től, Haiti fővárosától 25 km-re volt. A rengések helyi idő szerint 2010. január 12-én kedden, helyi idő szerint 16:53:09-kor (UTC szerint 21:53:09-kor) kezdődtek.A földrengés a talaj szintje alatt 13 km-rel indult el. Az Amerikai Földtani IntézetRichter-skálán 5 és 5,9 között volt.A Nemzetközi Vöröskereszt becslései szerint a rengések három millió embert érintettek, közülük a halálos áldozatok számát a WHO 45 000-50 000 főre becsülte, a szám azonban mára már elérte a 170 000-et is. számos utórengést regisztrált, melyek közül tizennégynek az erőssége a

Port-au-Prince nagyobb látnivalói jelentős mértékben megrongálódtak vagy leomlottak. Így járt többek között az Elnöki Palota (az esetet René Préval elnök túlélte), a Nemzetgyűlés épülete, a Port-au-Prince-i székesegyház és a legfontosabb fegyház is. Minden kórház leomlott vagy olyan nagy mértékben károsodott, hogy ki kellett üríteni. Az ENSZ jelentése szerint az Egyesült Nemzetek Haiti Stabilizációs Missziójának (MINUSTAH) a fővárosban lévő központi épülete összeomlott, és számos ENSZ-dolgozót elveszettként tartanak nyilván. René Préval, az ország elnöke január 13-án megerősítette, hogy a misszió vezetője, Hédi Annabi életét vesztette.

 

A földrengésre január 12-én a szárazföldön, Port-au-Prince-től nagyjából 25 km-re nyugat-délnyugati irányba 13 km mélységben helyi idő szerint 16:53-kor az Enriquillo-Plantain Garden törésvonal mentén került sor. Erős, a Mercalli-skála szerinti VII-IX erősségű rengések rázták meg Port-au-Prince-t és külvárosait. Számos környező országban és régióban is lehetett érezni. Így például Kubában a Guantánamói-öbölben III-as, Jamaicában Kingstonbanvenezuelai Caracasban II-es, a Puerto Ricó-i San Juanban II-III erősségű, a Dominikai Köztársaság fővűrosában Santo Domingóban pedig III-as erősségű rengéseket mértek. II-es, a

Mivel a földrengés inkább a szárazföldet, semmint a tengert érintette, a felszínen lévő embereket és épületeket közvetlen módon érintették a rengések. A pusztítás mértékének másik oka az volt, hogy a földrengés epicentruma elég közel volt a felszínhez.

A rengések az északi határ környékét érintették, ahol a Karibi-lemez az Észak-Amerikai lemezhez képest éves szinten 2 mm-rel közeledik. A régióban a csapásirányú vetőkből kialakult rendszernek két nagyobb csoportja van Haiti közelében; északon a Septentrional-Orient törésvonal, délen pedig az Enriquillo-Plantain Garden törésvonal. A szeizmológiai adatok arra utalnak, hogy a 2010-es rengéssorozatot az eddig 250 éven át nyugalomban lévő és mechanikai feszültséget gyűjtő Enriquillo-Plaintain Garden törésvonal váltotta ki. Ezt a feszültséget vagy egy nagy vagy több kisebb földrengésen keresztül tudja leadni. A 7-es erősségű földrengés törésvonala 65 km hosszú volt, az elcsúszás átlagos mértéke pedig 1,8 m volt. A régebbi földrengések adatait megfigyelve világszinten átlagosan 4 méteres elcsúszásokat lehet megfigyelni.

Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) az első földrengés után két órával hat utórengést jegyzett fe, melyek erőssége a Richter-skálán 5,9, 5,5, 5,1, 4,8, 4,5, illetve 4,5. volt. Az első hat óra alatt 26 darab, 4,2es vagy nagyobb erősségű utórengést mértek. Ezek közül 12 erőssége legalább 5,0 volt. Az USGS egyik tagjának a földrengések helyére és erősségére alapozott véleménye szerint nagyjából 3 millió embert érinthetett a tragédia.

A rengések után a Csendes-óceáni Szökőár Központ szökőárról szóló figyelmeztetést adott ki, de röviddel ez követően vissza is vonta.

 

 

 

Pop, rock és rap sztárok gyűltek össze Los Angelesben, hogy földrengés sújtotta Haiti megsegítésére újra felvegyék a legendás jótékonysági dalt, a We are the Worldöt. Az eredeti előadók közül egyet sem hívtak meg.

A nemzetközi ügynökségek azt számolgatják, hány évbe telik majd a katasztrofális földrengés előtt is már épphogy vegetáló Haiti talpra állítása és az újjáépítés. A zeneipar nagy sztárjai közben azért gyűltek össze, hogy ne apadjanak el a nemzetközi adományok, amelyek életben tartják a túlélőket.

Los Angelesben főleg az amerikai popvilág nagy - és jobbára új - nevei gyűltek össze, hogy újra felvegyék, a We are the World című dalt. A számot 25 éve rögzítették, hogy felhívják a figyelmet az afrikai éhezésre. Most a sztárok ugyanabban a stúdióban énekelték fel a 2010-es változatot.

Az eredeti előadók közül egyet sem hívtak meg, viszont a felvételt ismét Quincy Jones és Lionel Richie felügyelte, csakúgy, mint 25 éve. Összesen 70 sztár jelent meg, köztük Barbra Streisand, Kanye West rapper, Akon és a Pussycat Dolls.

Carlos Santana ezúttal nem a gitárját, csak a hangját hozta magával. A legendás Beach Boys két tagja, Brian Wilson és Al Jardine pedig továbbra sem váltott szót egymással.

Annak ellenére, hogy az előadók között akadt néhány jazz és klasszikus zenész is, a kontingens java részét a hiphop és rap sztárok adták: West mellett jelen volt Snoop Dogg, Lil Wayne, LL Cool J és will.i.am a Black Eyes Peasből, és persze a haiti születésű Wyclef Jean.

A szervezők próbálták magyarázni, hogy sok nagy sztár miért nem jött el - mert hiányzott Beyoncé és Jay-Z és Lady Gaga is. Közülük sokan az előző este tartott Grammy-díjkiosztón vettek részt, és már korábban felléptek George Clooney hollywoodi sztár televíziós adománygyűjtő műsorában.

Közben Nagy-Britanniában kedden már adásba került a brit segélydal, amely valójában az REM klasszikus száma, az Everybody Hurts, azaz Mindenkinek fáj újra felvett változata. A felvételt Simon Cowell, a Magyarországon is hamarosan látható X-faktor vetélkedőműsor atyja szervezte meg. Kylie Minogue, Susan Boyle, a Take That, Robbie Williams és Michael Bublé mellett Cowell tévéműsorbeli zsűripartnere, Cheryl Cole is az énekesek között volt.

forrás: Inforadio.hu